štvrtok, 13. augusta 2015

MÝTY O POTRAVINÁCH

Poznáte najznámejšie mýty o potravinách? Možno si poviete, že nie. No pravda je úplne inde. ☺

1. Len nízkotučné je zdravé 
Jogurty, mlieka či syry, ktoré sa chvália 0% tuku nie sú až tak zdravé. Telo tuk potrebuje. Optimálne by mal tvoriť 30% celkového príjmu energie a nemal by klesnúť pod 20%.
Tuk je: Zdrojom energie.
            Stavebným prvkom buniek.
            Zdrojom esenciálnych mastných kyselín.




2. Vajce = cholesterolový zabijak
Vaječný žĺtok je výdatným zdrojom cholesterolu. Ten je asi najviac nepochopená molekula na svete, sám osebe nepredstavuje zdravotné riziko. Je životne dôležitý pre mnohé funkcie a procesy v ľudskom tele. Prevažná väčšina cholesterolu sa tvorí v pečeni. Ak ho zjeme viac, pečeň ho vyprodukuje menej a naopak. Bez neho by človek zahynul.
Vajce je aj zdrojom: Bielkovín a selénu.
                                  Vitamínu K a B12.
                                  Cholínu (živiny potrebnej pre bunkové membrány).
Pozor by však mali dať 'žlčnikári'.

3. Vajce má byť čisté a v chlade
Pri vajciach nie je striktne daný teplotný režim. V pohode sa môžu skladovať do 25°C. /re bezpečnosť, aby sa v nich v horúčavách nepremnožovali mikroorganizmy, by však mali byť v chlade. Vajcia umývajte teste pred spracovaním, inak sa naruší ochranný film, ktorý zabraňuje prenikaniu mikroorganizmov.

4. Všetko hnedé je dobré
Celozrnné múky nemusia byť hnedé. Ide o obsah vlákniny, nie o hnedú farbu. Najlepšie je, ak je výrobok celozrnný s obsahom vlákniny okolo 8%. Celozrnný chlieb, pečivo a cereálie sa totiž vyznačujú vysokou výživovou hodnotou a bohatstvom vlákniny. Biele výrobky sa vyrábajú z 'očistených' zŕn, v ktorých sa nachádza len škrob.

5. Margaríny sú umelé a z ropy
Podobne ako to, že majú blízko k plastom. Mýtus spôsobil nesprávny preklad z angličtiny. Margaríny sa vyrábajú z rastlinných olejov. Maslo neprekonajú, no konzumovať ich v malom množstve môžeme Tie kvalitné majú dobrý pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, nemajú veľa nasýtených kyselín a žiadne transmastné kyseliny. Informácie sú na obale.


4 komentáre:

  1. Samé zaujímavé veci, o niektorých som ani netušila. S postupom času zisťujem, že čo sa propaguje ako extra zdravé až tak zdravé v skutočnosti nie je a preto sa snažím držať klasických stravovacích návykov.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je najlepšie, čo môžem urobiť. Niektoré výrobky označené "bio" ani nie sú bio. Sú to obyčajné výrobky, len za viac peňazí.. To ma aj celkom hnevá, ako dokážu klamať tí predajcovia :/ :)

      Odstrániť