sobota, 2. júla 2016

ŽIVOT BEZ MLIEKA A VÝROBKOV Z NEHO?!

"Z čoho ty vlastne žiješ? Veď ty nič nemôžeš jesť!" Áno, zrejme to už tak bude.. Určite si pamätáte, keď ste ako malí museli povinne vypiť aspoň jednu šálku mlieka denne a dookola vám bolo tlačené do hlavy, že mlieko je veľmi dobré na naše kosti a vývin. Samozrejme, je to pravda. Ale čo majú robiť ľudia, ktorý jednoducho nemôžu prijímať mlieko a ani žiadne iné mliečne výrobky? Dá sa to vôbec nejako nahradiť? Čo môžem a čo nemôžem jesť? Čo je to laktóza a akú má liečbu? Vyliečim sa z toho? Dá sa s tým vôbec žiť? Na tieto všetky otázky by som vám chcela zodpovedať v dnešnom článku, kde budete mať informáciu z prvej ruky, kedže sama tým "trpím".


MÁM LAKTÓZOVÚ INTOLERANCIU? 
Žiaľ áno. Nie každý sa narodí s dostatkom enzýmu laktázy, ktorý laktózu štiepi. Pokiaľ máte tohoto enzýmu málo a často si doprajete mlieko a výrobky z neho, vznikajú bolesti brucha, nafukovanie, kŕče spojené s hnačkami, zvracanie, škvŕkanie v bruchu, bolesti hlavy, únava, bolesti svalov a pod.
Laktózová intolerancia je vlastne porucha trávenie mliečneho cukru - laktózy. Laktóza je prirodzenou súčasťou mlieka a mliečnych výrobkov, ale aj iných potravín u ktorých by ste to nečakali (napríklad sladkosti, pečivo, pekárenské výrobky, pizza, niektoré údeniny, šunka, mäsové výrobky, paštéty, koláče a pod.).


AKÝ MÁ LAKTÓZA VÝZNAM PRE ĽUDSKÝ ORGANIZMUS?
Laktóza je výborným zdrojom energie, ktorá je potrebná pre rast a normálne fungovanie organizmu. Okrem toho priaznivo vplýva na vstrebávanie a využitie vápnika v tele, čo má význam pre rast a štruktúru kostí. Najzávažnejším zdravotným dôsledkom dlhodobého nedostatku vápnika v každodennej strave môže byť rednutie kostí (osteoporóza).


AKO NAHRÁDZAM VÁPNIK? 
Nahradiť vápnik vôbec nie je také zložité ako by sa na prvý pohľad zdalo. Nie je to len mlieko, ktoré má vápnika dostatok. Iné potraviny ho taktiež majú dosť na to, aby som moju ODD (odporúčaná denná dávka) vápnika nejako "zachránila". Vápnik môžeme nájsť napríklad v ľanových semenách a sézamových semenách, ktoré nie sú síce veľmi lákavé, ale dá sa to. Taktiež takmer vo všetkých orechoch, v maku, v sóji, vo viacerých druhoch zeleniny (pažítka, brokolica, fazuľa, kapusta, hrášok, kel, tekvica) a ovocia (napríklad citróny a pomaranče), v tofu, ovsených vločkách, vaječných žĺtkoch a tak podobne, Náhrad je naozaj mnoho, len si treba všímať aj iné jedlá a nebyť toľko ovplyvňovaný názormi, že vápnik sa nachádza len v mlieku a výrobkoch z neho.


ČO VŠETKO SI NESMIEM DOVOLIŤ ZJESŤ? 
V podstate toho je možno aj viac ako by niekto čakal. Nesmiem jesť maslo a ani margaríny, smotanu, tvaroh, syry - hlavne mäkké a tavené (tvrdé by nemali ublížiť tak ako spomínané mäkké a tavené, ale tiež s mierou), zmrzlinu (ak si dávate otázku, ako prežijem leto, tak je na to úplne jednoduchá odpovedať - domáce ovocné nanuky), jogurty, sladkosti - keksíky, pudingy, oplátky (v niektorých prípadoch sú výnimky, avšak treba si poriadne preštudovať zloženie), pekárenské výrobky, niektoré druhy cereálií, pizzu, čokoládu (jedine takú, ktorá obsahuje viac ako 75% kakaa), cukrovinky, koláče z cukrárne, omáčky, instatné polievky, krémy a nátierky, niektoré údeniny, šunky a mäsové výrobky, paštéty a mnohé hotové jedlá s pridaním mlieka a smotany. Človek by si možno povedal, že je toho naozaj veľa, no opak je pravdou. Treba sa len vedieť kontrolovať.


Pevne verím, že vás tento článok zaujal. Ak máte hocijaké ďalšie otázky ohľadom mojej mliečnej intolerancii, tak sa kludne opýtajte v komentároch alebo na môj e-mail: bibiana.navratilova@centrum.sk ☺


4 komentáre:

  1. To je zajímavé. A co tedy jíš, když nemůžeš skoro nic? Já osobně bych mohla žít bez mléka, sýrů, jogurtů, smetany atd. Jelikož tyto věci nemusím a nechutnají mi :D:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jem takmer všetko, čo neobsahuje mlieko. Niekedy je to však namáhavé, keď si napríklad chcem dať niečo sladké a hodinu musím hľadať v regáloch, čo neobsahuje mlieko. Žiaľ, dnes už takmer každá sladkosť mlieko obsahuje. Čiže v sladkom som dosť obmedzená. Skôr si sladké nahradzujem ovocím. ☺

      Odstrániť
  2. Tiež mám alergiu na laktózu, nie odmalička, ale postupom času sa u mňa vyformovala. Najhoršie je, že začínam mať pocit, že skôr nájdem v reštauráciách bezlepkové ako bezlaktózové mlieko - syr, smotana sa používajú fakt vo veľkom. Pizza mi presne ako píšeš robí obrovské problémy a nikdy nechápem, že čo je na príčine, ale vďaka tvojmu článku to už konečne chápem, že nie som sama. Naopak môžem jesť fakt smotanové jogurty typu Pribináčik, Humenské jogurty alebo SABI, skrátka môj test je, že vezmem jogurt a preklopím ho dole hlavou, ak cítim, že sa leje nič pre mňa. Maslo mi akosi neprekáža ani normálne, najhoršie sú syry tie tavené alebo aj tvrdé no tie také lacnejšie, aj Niva je problém, aj plesnivec, zo syrov asi fakt takmer každý mi robí problém. Vraj by sme mali jesť tvaroh alebo cottege cheese, ale tie mne veľmi nechutia. A bryndze mi je ľúto asi najviac. Tak sa drž, nie je to jednoduché, ale vidím na sebe, že sa to už zlepšuje, ale treba to dodržiavať a našťastie že existuje bezlaktózové mlieko a pre potreby varenia aj smotana.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taktiež sa u mňa laktózová ontolerancia vytvárala postupne. Predtým som mlieko normálne mohla. Je to zvláštne ako sa telo dokáže brániť v priebehu pár dní veciam, ktoré predtým prijímalo.
      S tými bezlepkovými výrobkami máš úplne pravdu. Na tých, čo majú alergiu na lepok sa snažia byť ohľaduplný, ale my zrejme aby sme ani reštaurácie nenavštevovali.
      Ďakujem za tip, ohľadom toho testu s jogurtom. O tom som ešte naozaj nepočula. Určite ho vyskúšam a uvidíme. Mne totiť robí problémy úplne všetko v čom je mlieko, tvaroh, smotana, syr a podobne.. :)
      Tvaroh a cottage cheese by sa tiež nemali jesť a čo sa týka bryndze, tak tú našťastie nemám rada a nerobilo mi teda problém vzdať sa bryndze :D skôr mi bolo ľúto tvarohu a mlieka :(
      Ďakujem a tiež sa drž. Zvládneme to nejak. Sme predsa silné ;)♥

      Odstrániť